9 soļi, lai veiksmīgi uzsāktu tirdzniecību internetā

Bruno Veberis
9 soļi, lai veiksmīgi uzsāktu tirdzniecību internetā

Daudziem šķiet, ka sākt nodarboties ar uzņēmējdarbību internetā ir dārgi un sarežģīti. Mēs gribētu nepiekrist! Uzkavējies un ļauj mums paskaidrot sīkāk.

Salīdzinot ar to, kā lietas notika agrāk - šodien Tev nav nepieciešams liels budžets vai izcilas prasmes grafiskajā dizainā, lai izveidotu savu interneta veikalu vai mājaslapu un sāktu tirgoties online vidē.

Un Tev noteikti nav jānokar galva ja pirmajā dienā netiek sasniegti rekordaugsti pārdošanas rādītāji. Tas ir process, maratons!

Kas nepieciešams, lai uzsāktu uzņēmējdarbību internetā?

Tev būs vajadzīga ideja, produkts, interneta veikals, jāpadomā par piegādes un maksājumu veidiem, un tad, kad veikals būs gaisā, jāpievēršas mārketingam un optimizācijai.

Vai tas ir dārgi?

Nebūt nē! Piemēram, veidojot lapu vai veikalu uz Mozello platformas, jebkurš var tikt pie elegantas mājaslapas bez milzīgiem izdevumiem par izstrādi vai dizainu.

Izveido veikalu, pievieno produktus un aiziet! Gribētos pat teikt, ka uzsākt savu biznesu internetā vēl nekad nav bijis tik vienkārši un izdevīgi kā šodien!

Turpmāk aplūkosim 9 soļus, kas jāveic, lai veiksmīgi uzsāktu tirdzniecību internetā.

I daļa: Ko Tu pārdosi?

1. solis: Ideja

Tas, ka Tu lasi šo rakstu, varētu nozīmēt, ka pie idejas jau esi nonācis. Ja nē – neuztraucies, izdomāt labu ideju nemaz nav tik grūti. Tai pat nav jābūt ārkārtīgi neparastai vai oriģinālai. Galu galā, piemēram, ASV katru mēnesi tiek reģistrēti ap 500 000 jaunu uzņēmumu – kā Tev šķiet, cik no tiem ir balstīti uz oriģinālām idejām? Droši vien, ka neliela daļa.

Labākās idejas parasti rodas, ieskatoties sevī. Kas Tevi interesē? Kādās tēmās esi zinošs? Vai ir kāda problēma, ar kuru esi saskāries savās ikdienas gaitās, ko varētu atrisināt sev un citiem? Kādām grupām Tu piederi, kādās nišās esi eksperts?

Biznesa idejas sasaistīšana ar savām personīgajām interesēm ir divi zaķi ar vienu šāvienu: Tu nodrošini to, ka esi kompetents attiecīgajā nozarē, kā arī pastāv lielāka iespēja, ka nezaudēsi motivāciju ilgtermiņā.

Ja vēlies pārliecināties, ka esi uz pareizā ceļa, vari ieskatīties mūsu rakstos:

2. solis: Izpēte

Kad esi nonācis līdz idejai (vai idejām), nepieciešams pārliecināties, ka tā ir dzīvotspējīga. Vai pēc šādas preces/pakalpojuma ir pieprasījums? Cik nopietna ir konkurence? Pēc cik ilga laika Tu varētu sākt darboties ar peļņu?

Viena no spēcīgākajām taktikām ir uzmeklēt potenciālos konkurentus – uzņēmējus, kas jau ir radījuši ko līdzīgu Tevis plānotajai precei vai pakalpojumam. Ja esi spējīgs atrast konkurentus – lieliski! Tas nozīmē, ka pēc Tavas idejas ir pieprasījums!

Pēc tam rūpīgi izanalizē, kā Taviem konkurentiem veicas. Vai viņu veikali ir labi izstrādāti? Vai ir kādas negatīvas atsauksmes? Varbūt par viņiem ir atrodamas sūdzības? Vai viņiem trūkst kaut kas būtisks, ko Tu spēj piedāvāt?

Centies atrast kādu iespēju, kuru izmantojot, Tavs veikals varētu pārspēt viņējo.

Tomēr atceries ievērot arī pozitīvās lietas, un piefiksē tās savā pētījumā. Iespējams, kādam konkurentam ir lieliski strukturēta lapa vai izcila mārketinga stratēģija. Izlasi pozitīvās un negatīvās atsauksmes, lai zinātu, ko viņu klienti vērtē visaugstāk. Vai cilvēki uzteic ātro piegādes laiku? Draudzīgo komunikāciju?

Tās ir tās lietas, ko nepieciešams nodrošināt arī Tev.

3. solis: Ražošana un izstrāde – pārliecinies, ka Tev būs, ko pārdot

Tātad – Tev ir ideja un tai ir potenciāls. Ir pienācis brīdis, kad Tev jāpārliecinās, vai varēsi iegādāties vai izgatavot produktu, ko vēlies pārdot. Varbūt Tev būs jāsazinās ar ražotāju, jāizstrādā digitālais produkts, jāizveido filiāle, bet varbūt vēl kas cits... Katrā ziņā – pirms Tu vari pāriet pie nākamā soļa, Tev jāgūst pārliecība, ka būsi spējīgs nodrošināt to, ko piedāvā saviem klientiem.

Šobrīd nav nepieciešams veikt investīcijas, tas ir, Tev nav jāiegādājas krājumi. Vienkārši pārliecinies, ka prece Tev būs pieejama vai cik ātri varēsi to sagādāt tad, kad to vajadzēs.

II daļa: Darbības uzsākšana

4. solis: Izveido veikalu

Kad esi izdomājis, kas ir tas, ko pārdosi, un esi apzinājis, kur preces iegūt, pienācis laiks izveidot veikalu – jo ātrāk, jo labāk! Gribētos pat teikt, ka vav vērts lieki tērēt laiku, cenšoties izstrādāt perfekto versiju interneta veikalam. (Tāda lieta neeksistē, regulāri būs iespējas, ko uzlabot vai ieviest ko jaunu)

No sākuma Tev jāsaprot, vai produktam ir pieprasījums, un labākais veids, kā to izdarīt, ir atvērt veikalu pēc iespējas ātrāk.

Pat tad, ja visu būsi izdarījis pareizi, joprojām pastāv iespēja, ka Tava ideja piedzīvos neveiksmi... Tādēļ labāk ir palaist veikalu uzreiz un gūt apstiprinājumu idejas pelnītspējai, nevis tērēt laiku, enerģiju un resursus, bīdot pikseļus un slīpējot tekstus bez pārliecības, ka tam ir jēga.

Tu vari tikt pie pilnvērtīga un funkcionāla internetveikala dienas laikā – viss, kas Tev jādara, ir jāseko šim praktiskajam ceļvedim.
Tajā mēs runājam par to, kā reģistrēties Mozello, kā izvēlēties lapas dizainu, kā pievienot produktus, informāciju par piegādi, maksāšanas veidiem, un citām noderīgām lietām.

5. solis: Piegāde

Izņemot gadījumus, ja Tavs biznesa modelis ir dropshipping, kas neparedz pārdošanā esošo produktu uzglabāšanu, vai Tu pārdod digitālos produktus, Tev būs jāpadomā par veidu, kādā piegādāsi klientiem preci.

Piegādes pakalpojumu cenas var būtiski atšķirties atkarībā no, piemēram, produkta svara, saņēmēja atrašanās vietas un piegādes ātruma.

Kamēr Tavs uzņēmums vēl ir sākuma stadijā, varbūt nav nepieciešams uztraukties par pilnas piegādes stratēģijas izveidi.

Ja pasūtījumu nav tik daudz, Tev nebūs problēmu paciņu nosūtīt tāpat, kā Tu to darītu personīgos nolūkos. Tomēr tiklīdz bizness sāks uzplaukt, Tev būs nepieciešams ātrs, uzticams un izmaksefektīvs piegādes pakalpojums.

Pārliecinies, ka atrodi piemērotu risinājumu – pirmā izvēle piegādes pakalpojumu meklēšanai varētu būt kāds no pakomātu pakalpojumu sniedzējiem (piemēram Omniva) vai pat vietējā pasta nodaļa.

Bez tam Mozello automātiski piedāvā pieslēgt pakomātu pakalpojumu sniedzēju sarakstus Tavam e-veikalam.

Ja šī lieta Tev sagādā problēmas, neaizmirsti apskatīties, ko piedāvā Tavi konkurenti. Tās būs piegādes metodes un stratēģijas, pie kurām klienti ir pieraduši, un viņi to sagaidīs arī no Tevis.

Atceries, ka jo ērtāka piegāde, jo lielāks stimuls klientam iegādāties.

6. solis: Maksājumi

Otrs nozīmīgais uzdevums, kas saistīts ar lapas izveidi, ir nodrošināt to, lai klienti var ērti norēķināties par preci.

Mozello ir saderīgs ar visām populārākajām norēķinu metodēm, ieskaitot PayPal, bankas pārskaitījumus, skaidras naudas maksājumus pēc piegādes, kā arī elektroniskos maksājumus ar kartēm.

Norēķinu veida iestatīšana ir ļoti vienkārša. Vienīgais, ko iesakām ņemt vērā – lai aktivizētu norēķinus ar karti, Tev būs jāizveido konts vienā no atbalstītajām maksājumu platformām (piemēram, Swedbank vai Stripe) un jāsavieno tas ar Mozello.

Skatīt Mozello pieejamos maksājumu apstrādes pakalpojumu sniedzējus.

III daļa: Optimizācija un mārketings

7. solis: Pēdējie labojumi un palaišana

Tagad Tev ir mājaslapa, kurā var veikt maksājumus, Tu esi izvēlējies pārvadātāju – ir laiks pēdējo reizi iziet visām veikala sadaļām, veicot labojumus, un tad – aiziet!

Atceries turēt perfekcionismu ciešā pavadā. Pievērs uzmanību tikai šīm galvenajām lietām: pārliecinies, ka neesi pieļāvis drukas kļūdas, pārbaudi, vai viss kārtībā, veicot pirkumu no A līdz Z, kā arī ātri izej cauri visām sadaļām – vai informācija ir aktuāla, vai kontaktu sadaļa ir atjaunota?

Kad esi izskatījis lapu pats, palūdz, lai tai cauri iziet arī kāds draugs vai ģimenes loceklis. Divi acu pāri ir labāki par vienu – īpaši, ja runājam par kļūdu izķeršanu.

Kad pēdējie testi ir pabeigti, ir laiks “oficiāli” atklāt Tavu jauno internetveikalu – apsveicam! Laiks ķerties pie naudas pelnīšanas.

8. solis: Piesaisti apmeklētājus

Tavs veikals ir gaisā, tomēr Tu nevari cerēt uz satriecošiem rezultātiem, ja cilvēki nezina par tā eksistenci. Vērsies pie esošajiem kontaktiem, lai noslēgtu savu pirmo pārdošanas darījumu. Izmanto sociālos tīklus, lai apziņotu ģimeni, draugus – cilvēkus, kuri gadījumā, ja kaut kas noies greizi, vispirms informēs Tevi, nevis sūdzības.lv.

Ja viss iet kā pa diedziņu, ir laiks ķerties pie digitālā mārketinga. Pavisam īsumā – digitālais mārketings nozīmē digitālo kanālu, piemēram, sociālo mediju, Google, apmaksātu reklāmu un citu, izmantošanu ar nolūku piesaistīt apmeklētājus Tavam veikalam.

Iesakām izlasīt šos rakstus, kuros vari uzzināt visu nepieciešamo par to, kā attīstīt uzņēmējdarbību, izmantojot digitālo mārketingu:

9. solis: Veic uzlabojumus, pamatojoties uz datiem

Tagad, kad veikals darbojas un Tava ideja ir realizēta, ir pienācis īstais brīdis ieguldīt visu enerģiju pilnveidošanas un uzlabošanas darbos, lai vari būt drošs, ka Tava popularitāte turpinās augt.

Tu vari sākt, pielabojot mājaslapas tekstus. Vai, piemēram, uzņemt labākus produktu attēlus un uzlabot to aprakstus. Pievērs uzmanību šiem psiholoģijā pamatotajiem padomiem, kas palīdzēs uzlabot pārdošanas rezultātus. Tu vari sākt veidot e-pastu sarakstus. Bet varbūt, ka šis ir īstais brīdis sākt blogot?

Visas iepriekšminētās aktivitātes ir efektīvi veidi, kā virzīties uz izaugsmi.

Un vēl, ja izmantosi iespēju savienot savu veikalu ar Google Analytics, visus uzlabojumus varēsi pamatot ar reāliem datiem. Google Analytics Tev atklās, no kurienes ir Tavas mājaslapas apmeklētāji, kādi ir viņu demogrāfiskie dati un intereses, Tu varēsi noskaidrot, cik daudz laika viņi pavada konkrētās sadaļās, salīdzināt lapas veiktspēju dažādos periodos un vēl daudz ko citu.

Tas ļaus atbilstoši reaģēt – vai Tavas lapas apmeklētāji lielākoties ir baltādaini vīrieši vecumā ap 40? Reklāmām izvēlies modeļus ar attiecīgu ārējo izskatu. Vai daudzi potenciālie klienti tiek līdz apmaksas lapai, bet nepabeidz pirkumu? Varbūt viņiem nepatīk Tevis piedāvātās piegādes iespējas.

Īsumā – reāli dati palīdzēs Tev veikt informētas izvēles, lai uzlabotu iepirkšanās pieredzi. Bet neaizmirsti arī par vispārīgiem uzlabojumiem un labo praksi:

Secinājumi

Un, lūk – Tu esi atvēris veikalu internetā! Tagad Tev tikai jāturpina veikt III daļā minētie soļi – jānodarbojas ar mārketingu, jāiegūst dati un atsauksmes, jāveic dažādi uzlabojumi. Jo ilgāk turpināsi pie tā strādāt, jo ienesīgāks būs Tavs bizness.

Kā redzi – uzsākt darbību tiešsaistē nav nedz dārgi, nedz sarežģīti... ja zini, kā to darīt. Esi gatavs pamēģināt? Sāc veidot savu e-veikalu jau tagad!